Meniu lateral stanga

STIRI

Asociația P.A.V.E.L. anunță încheierea cu succes a proiectului „Acces la servicii sociale integrate pentru copiii cu cancer”
2024-02-02

   

Asociația P.A.V.E.L. anunță încheierea cu succes a proiectului

Acces la servicii sociale integrate pentru copiii cu cancer”

București, 30 ianuarie 2024 - Asociația P.A.V.E.L. – asociația părinților care au copii bolnavi de cancer, a derulat în cursul anului 2023, cu sprijin financiar din partea Fundației United Way România, al patrulea an al proiectului „Acces la servicii sociale integrate pentru copiii cu cancer”. Scopul proiectului a fost creșterea speranței de viață a pacienților cu cancer, copii și tineri, prin informare și prin oferirea unor servicii complexe socio-psiho-educaționale, complementare celor medicale. Accesibilitatea la serviciile medicale de bază a crescut, iar pacienții și însoțitorii lor și-au îmbunătățit capacitatea psihoemoțională de a face față bolii și problemelor pe care aceasta le implică.

Beneficiarii acestui proiect au fost 747 copii şi tineri diagnosticaţi cu o afecțiune oncologică, cu vârste cuprinse între 0 și 26 ani, pacienţi ai Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti şi ai Institutului Clinic Fundeni (secţiile de oncopediatrie și hematologie pediatrică).

citeste stirea »
310 de copii și tineri și-au continuat școala, în ciuda spitalizării, datorită susținerii primite în cadrul proiectului Școala de Spital - Școala pentru toți
2022-02-13

Logo BRD           Logo PAVEL

Asociatia P.A.V.E.L. – asociația părinților care au copii bolnavi de cancer a asigurat, pentru 310 copii și adolescenți, accesul la educație pe durata spitalizării lor continue sau ambulatorie în 3 clinici oncologice din București, în cadrul proiectului Școala de Spital – Școala pentru Toți. În cadrul acestui program a fost de asemenea facilitată reintegrarea socială și educațională pentru 310 de copii/ adolescenți, care vor putea astfel continua/ reîncepe procesul educațional în școala de domiciliu. În plus, aproximativ 300  părinți/aparținători au fost susținuți și implicați în procesul continuu al educației copiilor și adolescenților cu cerințe educaționale speciale.

citeste stirea »
„Acces la servicii sociale integrate pentru copiii cu cancer”
2022-01-27

  logo UW  PAVEL logo                 

Asociația P.A.V.E.L. anunță încheierea cu succes a proiectului

Acces la servicii sociale integrate pentru copiii cu cancer”

București, 27 ianuarie 2022 - Asociația P.A.V.E.L. – asociația părinților care au copii bolnavi de cancer, a derulat în cursul anului 2021, cu sprijin financiar din partea Fundației United Way România, al doilea an al proiectului „Acces la servicii sociale integrate pentru copiii cu cancer”. Scopul proiectului a fost creșterea speranței de viață a pacienților cu cancer, copii și tineri, prin informare și prin oferirea unor servicii complexe socio-psiho-educaționale, complementare celor medicale. Accesibilitatea la serviciile medicale de bază a crescut, iar pacienții și însoțitorii lor și-au îmbunătățit capacitatea psihoemoțională de a face față bolii.

Beneficiarii acestui proiect au fost 732 copii şi tineri diagnosticaţi cu o afecțiune oncologică, cu vârste cuprinse între 0 și 26 ani, pacienţi ai Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti şi ai Institutului Clinic Fundeni (secţiile de oncopediatrie și hematologie pediatrică).

citeste stirea »
Directionati pana la 3,5 % catre Asociatia P.A.V.E.L.!
2021-04-23

25 mai 2022 – ultima zi de depunere a Formularului 230!

Datorita modificarilor legislative, acum puteti redirectiona pana la 3,5 % din impozitul pe venit catre Asociatia P.A.V.E.L. deoarece este FURNIZOR ACREDITAT DE SERVICII SOCIALE.

Cei 3,5 % din impozitul pe venit directionati de d-voastra catre Asociatia P.A.V.E.L. pot ajuta la:

- furnizare de materiale informative privind preventia, depistarea precoce si tratamentul cancerului;

- gazduirea gratuita a pacientilor si / sau insotitorilor acestora pe perioada spitalizarii;

- furnizarea de suport material si financiar familiilor copiilor bolnavi, dar si altor pacienti bolnavi de cancer - in functie de posibilitati (proteze ortopedice, acoperirea costurilor unor analize sau servicii medicale, scaune mobile, plata unor medicamente,..);

- pentru a face legatura intre familiile copiilor bolnavi (la solicitarea lor) si diferite clinici de peste hotare, in vederea efectuarii unui tratament sau a unei operatii, in cazuri deosebite;

- organizarea de evenimente pentru copiii spitalizati si supravietuitori, in si in afara spitalelor;

- terapie prin joc si arta la sectiile de oncologie si hematologie pediatrica si scoala de spital;

- consilierea psihologica a pacientilor si familiilor;

- lobby si advocacy pentru drepturile pacientilor cu cancer.

Scopul nostru este sa contribuim la schimbarea in bine a conditiilor de tratament si viata a acestor copii si tineri.

citeste stirea »
Vezi aici toate stirile »

Cauze ale cancerului la copii si tineri

Care sunt posibilele cauze ale cancerului la copii și adolescenți?

Majoritatea cancerelor la copii, precum cele la adulți, au modificări (modificări sau mutații) ale genelor care duc la creșterea necontrolată a celulelor și, în cele din urmă, la cancer. Modificările genetice (sau variantele) care sunt transmise de la părinți la copiii lor - cunoscute sub denumirea de variante germinale - pot fi asociate cu un risc crescut de cancer. Modificările genetice care duc la cancer pot apărea și spontan în celule în timpul dezvoltării.

Aproximativ 6% până la 8% din toate tipurile de cancer la copii sunt cauzate de o variantă patogenă moștenită (alterare dăunătoare) a unei gene de predispoziție la cancer, deși procentul variază în funcție de tipurile de cancer (12, 13). De exemplu, aproximativ 45% dintre copiii cu retinoblastom, un cancer al ochiului care se dezvoltă în principal la copii, au moștenit o variantă patogenă într-o genă numită RB1 de la un părinte (14). Copiii care moștenesc variante asociate cu anumite sindroame familiale, cum ar fi sindromul Li-Fraumeni, sindromul Beckwith-Wiedemann, anemia Fanconi, sindromul Noonan și sindromul von Hippel-Lindau, au, de asemenea, un risc crescut de cancer la copil.

Modificările genomice care apar în timpul dezvoltării uneia dintre celulele germinale (sperma sau ovulul) care se unesc pentru a forma zigotul care devine copil pot crește riscul de cancer la acel copil. Modificările genomice pot include cromozomi rupti, lipsă, rearanjați sau suplimentari, precum și variante de gene. O astfel de modificare este trisomia 21 sau prezența unei copii suplimentare a cromozomului 21, care provoacă sindromul Down. Copiii cu sindrom Down au de 10 până la 20 de ori mai multe șanse de a dezvolta leucemie decât copiii fără sindrom Down. Cu toate acestea, doar o proporție foarte mică de leucemie din copilărie este legată de sindromul Down.

Modificările genetice care uneori pot fi asociate cu cancerul pot apărea și în diferite celule ale corpului după naștere, deoarece organismul crește și se dezvoltă activ în timpul copilăriei timpurii. Măsura în care aceste schimbări reflectă expunerile la mediu este neclară. La adulți, se știe că expunerea la substanțe care cauzează cancer din mediu, cum ar fi fumul de țigară, azbest și radiațiile ultraviolete (UV) de la soare, provoacă modificări genetice care pot duce la cancer. Cu toate acestea, cauzele de mediu ale cancerului la copil au fost deosebit de dificil de identificat, parțial pentru că cancerul la copii este rar și parțial pentru că este dificil de determinat la ce ar fi putut fi expuși copiii la începutul dezvoltării lor.

Cu toate acestea, mai multe expuneri de mediu au fost legate de cancerul copilăriei sau adolescenților. De exemplu, un studiu a constatat că melanomul la copii și adolescenți (cu vârste între 11 și 20 de ani) are multe asemănări genomice cu melanomul care apare la adulți, inclusiv o îmbogățire a mutațiilor induse de UV. Iar radiațiile ionizante pot duce la dezvoltarea leucemiei și a altor tipuri de cancer la copii și adolescenți. Copiii și adolescenții care au fost expuși la radiațiile de la bombele atomice aruncate în Japonia în timpul celui de-al Doilea Război Mondial au avut un risc crescut de leucemie, iar copiii care au fost expuși la radiații din accidentul centralei nucleare de la Cernobîl au avut un risc crescut de cancer tiroidian.

Expunerea părinților la radiații ionizante este, de asemenea, o posibilă îngrijorare în ceea ce privește dezvoltarea cancerului la viitorii lor descendenți. S-a constatat că copiii ale căror mame au avut radiografii în timpul sarcinii (adică copiii care au fost expuși înainte de naștere) și copiii expuși după naștere la radiații medicale de diagnosticare prin tomografie computerizată (CT) au o ușoară creștere a riscului de leucemie și creier. tumori și, eventual, alte tipuri de cancer. Cu toate acestea, analiza genomică a copiilor născuți din persoane expuse la radiații la Cernobîl indică faptul că această expunere nu a condus la o creștere a noilor modificări genetice transmise de la părinte la copil.

Câteva alte expuneri de mediu au fost, de asemenea, asociate cu cancerul infantil. Cu toate acestea, din cauza provocărilor în studierea acestor asocieri, cum ar fi dificultatea de a determina expunerile chimice specifice în perioada relevantă în dezvoltarea unui copil, este dificil să tragem concluzii ferme. Pentru unele tipuri de leucemie infantilă (în special leucemia limfoblastică acută), au fost descrise asocieri pentru fumatul tatălui; pentru expunerea la anumite pesticide utilizate în și în jurul casei sau de către părinți la locul lor de muncă; pentru solvenți, substanțe chimice organice care se găsesc în unele produse de uz casnic; și pentru poluarea aerului exterior. Studiile asupra tumorilor cerebrale din copilărie au sugerat asocieri cu expunerea la pesticide în și în jurul casei și consumul matern de mezeluri.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, factori care pot fi asociați cu riscul redus de cancer la copil. De exemplu, consumul matern de acid folic a fost asociat cu riscuri reduse atât de leucemie, cât și de tumori cerebrale la copii. A fi alăptat și a fost expus la infecții de rutină din copilărie sunt ambele asociate cu un risc scăzut de a dezvolta leucemie în copilărie.

Factorii care declanseaza cancerul la copii, de obicei, difera de cei care cauzeaza cancer la adulti, cum ar fi fumatul sau expunerea la toxine de mediu. Rar, poate exista un risc crescut pentru cancer în copilarie la copiii care au o afectiune genetica, de exemplu sindromul Down.

În cele mai multe cazuri, cancerul în copilarie este cauzat de mutatii genetice nemostenite sau modificari în genele celulelor în crestere. Deoarece aceste erori apar la întâmplare si imprevizibil, nu exista nicio modalitate eficienta de a le preveni. Multe cancere la copii apar, ca si la adulti, ca rezultat al mutatiilor genetice care duc la proliferarea celulara necontrolata. La adulti, aceste mutatii genice sunt determinate de expunerea la factori ambientali (fumat, azbest, radiatii ultraviolete).

Factorii de mediu care pot determina cancerele în copilarie sunt dificil de identificat, deoarece aceste boli sunt rare.

Mutatiile genetice care pot determina cancer pot aparea în perioada de dezvoltare fetala intrauterina. De exemplu, unul din 100 de copii se nasc cu modificarea genetica de risc pentru leucemii, dar numai unul din 800 dintre acestia fac leucemie.

Orice parinte trebuie sa stie:
 - Controalele medicale regulate sunt obligatorii;
-  Orice semn sau simptom de boala trebuie investigat, diagnosticat si tratat pâna la disparitie;
 - Orice schimbare în starea de sanatate a copilului trebuie atent analizat`a de medic si de parinti.

În functie de tipul de cancer, semnele si simptomele de debut pot fi diferite:
     - Cefaleea (durerea de cap), de intensitate progresiva, calmata initial de varsaturi, asociata sau nu cu semne neurologice (mers nesigur,  strabism, pareze) poate anunta o tumora cerebrala.

     - Adenomegalia (cresterea în volum a ganglionilor limfatici) cu  localizari diferite (laterocervical, axilar, supraclavicular etc.) este  prezenta în leucemii, limfoame.

  • Durerile osoase localizate pot însoti o tumora osoasa maligna. Acestea apar mai ales la adolescenti, în perioada de crestere accelerata.
  • Cresterea în volum a abdomenului printr-o formatiune tumorala se întâlneste în tumori renale si neuroblastoame abdominale.
    -Hepato-splenomegalia (marirea de volum a ficatului si/sau splinei) poate anunta o boala maligna (leucemie, limfom, hepatoblastom, etc.).
  • Asocierea de febra cu sindrom hemoragic (vânatai, sângerari) si paloare marcata este sugestiva pentru o leucemie acuta.
Evenimente
  Aprilie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 01 02 03 04 05
06 07 08 09 10 11 12
calendar evenimente
Ne gasesti:
DONATII

Puteti dona astfel:

- on line, puteti dona accesand link-ul:

sau prin

               

- directionand pana la 3,5 % din impozitul pe venit catre Asociatia P.A.V.E.L. (cu FORMULAR 230) pana la 25 mai 2024.
- directionand 20% din impozitul pe profit al unei companiei, impozit pe care il datoreaza Statului catre Asociatia P.A.V.E.L. (prin CONTRACT DE SPONSORIZARE)
- in conturile Asociatiei P.A.V.E.L., conturi afisate pe site-ul www.asociatiapavel.ro.
- prin voluntariat
- implicandu-va in proiectele sau campaniile sustinute de Asociatia P.A.V.E.L.

Click aici
Directionarea a 20% din impozitul pe profit

Directionarea a 20% din impozitul pe profit se face prin CONTRACT DE SPONSORIZARE intre companie si Asociatia P.A.V.E.L., pentru a sustine proiectele sau programele Asociatiei P.A.V.E.L. sau un copil sau tanar bolnav de cancer.
Avantaje:
1. Nu va costa nimic.
2. Companiile detin controlul fondurilor, transparenta.
3. Companiile pot influenta gestionarea fondurilor.
Ajutati Asociatia P.A.V.E.L. semnand un contract de sponsorizare trimestrial si astfel directionati 20% din impozitul pe profit datorat Statului catre copiii bolnavi de cancer din România.
Puteti decide cum pot fi investiti banii d-voastra! Puteti face diferenta! Aveti un cuvant de spus!

Click aici
Centru de Resurse si Servicii P.A.V.E.L.

Centrul de Resurse si Servicii P.A.V.E.L. a fost infiintat in anul 2007.

Obiectivul Centrului de Resurse si Servicii PAVEL il constituie ajutarea familiilor cu copii bolnavi de cancer, leucemie sau anemii grave, prin oferirea gratuita de servicii de informare, suport si consiliere psiho-sociala, terapie prin joc si arta, kinetoterapie si terapie Snoezellen, gazduirea gratuita a unui parinte cu sau fara copil - in perioada de tratament a copilului in Bucuresti, TelVerde (Cancer Helpline 0 800 800 421), organizarea de evenimente pentru copii si tineri in si in afara spitalelor,..

Click aici
Parteneri:
Sponsori: