Campanii organizate de catre Asociatia P.A.V.E.L.
Asociatia P.A.V.E.L. a desfasurat doua campanii de constientizare si de preventie si nenumarate campanii umanitare:
Campanie de constientizare asupra semnelor si simptomelor cancerului la copii - campanie in perioada 01.07.2010 – 31.10.2010
https://campaniadiagnosticareaprecoce.wordpress.com/campania-4/campania-2010/
http://youtu.be/AVJP70Ds2sU
Probabilitatea ca un copil să se îmbolnăvească de cancer înainte de a împlini 19 ani este de aproximativ unul din 330. Dar cancerul este a doua cauză a mortalitătii infantile, depăsit doar de accidente.
Ca părinti ai acelor “unul din 330” de copii, membrii Asociatiei P.A.V.E.L., prin Centrul de Resurse si Servicii P.A.V.E.L. care functionează in cadrul Institutului Oncologic din Bucuresti, a lansat o campanie care a urmărit cresterea nivelului de receptare si cunoastere de către părinti, medici pediatri si alti specialisti din domeniul îngrijirii sănătătii, precum si de către public în general, a semnelor de avertizare si simptomelor cancerului la copii, în vederea unei diagnosticări cât mai rapide a bolii.
Campania a fost posibilă datorită suportului primit de la UICC (Uniunea Internatională Contra Cancerului) in cadrul programului Cancer Capacity Building Fund.
Necesitatea informării si educatiei cu privire depistarea timpurie a cancerului pediatric este dovedită de rata foarte scăzută de supravietuire comparativ cu cea din alte tări europene, care are drept cauză, în mare măsură, diagnosticarea târzie a cancerului. Nivelul scăzut de informare al părinţilor şi de cunoaştere de către medicii pediatri a semnelor de avertizare si simptomelor timpurii au drept consecintă întârzierea trimiterii la un medic în vederea diagnosticării timpurii a bolii copilului.
Principalele obiective ale campaniei au fost:
1. Constituirea unui pachet de materiale informative specifice cu privire la cancerul pediatric, focalizate asupra importantei semnelor de avertizare si a depistării timpurii, adresate părintilor si pediatrilor.
2. Distribuirea largă a informatiilor în patru regiuni ale ţării
3. Conducerea unor campanii de constientizare prin seminare, conferinta si presă.
Campanie de constientizare si informare a inclus: traducerea si adaptarea unor materiale, brosuri, pliante, distribuirea si diseminarea amplă a informatiilor, seminarii şi conferinta regionale, comunicări publice.
Ca urmare s-au realizat 2 brosuri (cate 1000 exemplare fiecare), 3 pliante (cate 500 exemplare, fiecare), 1 afis (500 exemplare) si afise pentru seminarii.
Campania de constientizare a constat din seminarii, conferinta, comunicate de presă, materiale difuzate pe internet si prin alte mijloace de comunicare identificate, specifice organizatiilor comunitare.
Pentru a reusi distribuirea largă a materialelor si a conduce o campanie de constientizare eficientă, s-au identificat si au fost contactate asociatii comunitare, organizatii ale pediatrilor din cele patru judete, pentru a asigura o retea de lucru, pentru sprijin. Ne -am propus să difuzăm materiale informative si la nivelul cabinetelor pediatrilor din comunitate.
În judetele vizate (Arges, Buzau, Giurgiu si Valcea) de acest proiect s-au organizat seminare pentru pediatri si reprezentanti ai comunitătii, iar la sfârsitul campaniei noastre s-a organizat o conferintă în Bucuresti.
Seminariile au fost sustinute de catre: Conf. Dr. Monica Dragomir (seminariile din Giurgiu si Buzau) si Dr. Silvia Ilie, oncolog (seminariile din Campulung Muscel, Curtea de Arges si Rm.Valcea)
Principalul consultant pentru proiectul nostru a fost Conf. Dr. Monica Dragomir, şeful Departamentului de Oncologie Pediatrică al Institutului Oncologic Bucureşti.
Activitătile proiectului s-au desfăsurat prin intermediul Centrului de Resurse si Servicii P.A.V.E.L. pentru copiii cu cancer, care functionează în incinta Institutului Oncologic din Bucuresti, în cadrul unui acord de parteneriat între Asociatia P.A.V.E.L. şi Institut.
Echipa proiectului a fost formata din: Olga Cridland, Camelia Demeter, Carmen Sava, Dana Hadareanu, Alexandru Halalau, Cosmin Halmagi si Frank Cridland.
Conferinta de presã interactiva „Semnele cancerului la copii”
Depistarea precoce a cancerului salveaza viata
Mãsuri de preventie
Semne ale cancerului la copii
Campania națională de informare privind semnele ”de alarma” ale cancerului la copii - campania 2014 - 2016
https://campaniadiagnosticareaprecoce.wordpress.com/campania-4/campania-2014-2016/
Campania națională de informare privind semnele ” de alarma ” ale cancerului la copii, pe care Asociația P.A.V.E.L. o derulează incepând cu toamna anului 2014, face parte din proiectul de cooperare elvețiano-român pentru copiii bolnavi de cancer din România numit Copiii Noștri Aleg Sanatatea! – C.N.A.S.
Scopul Proiectului: Creșterea speranței la viață a copiilor și tinerilor diagnosticați cu afecțiuni oncologice în România
Obiectivul I Îmbunătățirea calității îngrijirii pentru 700 copii/tineri pacienți ai Institutului Oncologic București, ai Institutului Clinic Fundeni și ai altor spitale de profil din București, in perioada 2013 – 2016.
Servicii gratuite pentru copiii și tinerii diagnosticați cu afecțiuni oncologice:
Asistență socială și sprijin umanitar de urgență
Informare privind serviciile și prestațiile socio-medicale existente în România pentru copii, pacienți și persoanele cu handicap
Evaluare și consiliere psihologică individuala și de grup
Consiliere vocațională
Consiliere juridică
Terapie prin arte combinate și terapie ocupațională
Recuperare medicală prin servicii de kinetoterapie
Servicii de respiro în spital și în afara spitalului (serbări, spectacole și aniversări speciale în spital, excursii și tabere)
Obiectivul II Creșterea nivelului de informare cu privire la semnele cancerului la copii și tineri prin implementarea unei campanii de informare privind importanța diagnosticării precoce, derulată la nivel național, în perioada 2014 – 2015.
50 instituții de invățămant din București și 24 comunități din provincie vor beneficia gratuit de seminarii informative privind semnele și simptomatologia cancerului la copii și tineri
47 organizatii partenere, din toate județele țării, vor primi gratuit materialele informative privind semnele de alarma ale cancerului la copii și tineri
Obiectivul III Consolidarea Asociației P.A.V.E.L. ca furnizor de servicii și voce legitimă a societății civile interesate în problematica oncologiei pediatrice românești.
Proiectul Copiii Noștri Aleg Sănătatea! – C.N.A.S este finanțat prin Programul de cooperare elvețiano-român, în perioada 2013-2016. Programul de Cooperare Elvețiano-Român își propune să contribuie la reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre România şi alte ţări din UE mai avansate (ţări din UE extinsă), şi în interiorul României, la reducerea disparităţilor economice şi sociale dintre centrele urbane dinamice şi regiunile periferice structural mai slabe.
La deschiderea celei de-a doua campanii s-a organizat Conferința Națională ‘Diagnosticarea precoce, primul pas către vindecare!’, dedicată problematicii cancerului la copii și tineri, Ediția a III-a, 28 Noiembrie 2014, București