STIRI

Asociația P.A.V.E.L. anunță rezultatele proiectului “Centrul de Servicii și Resurse P.A.V.E.L. – Sprijin pentru copiii și tinerii cu diagnostic oncologic”
2024-06-26

PAVEL logo                        LOTO logo

Asociația P.A.V.E.L. – asociația părinților care au copii bolnavi de cancer, a derulat pe o perioadă de 10 luni începând cu 01.08.2023 proiectul de ajutor social “Centrul de Servicii și Resurse P.A.V.E.L. – Sprijin pentru copiii și tinerii cu diagnostic oncologic” finanțat de către Compania Națională “Loteria Română” S.A cu suma de 40.000 lei. Resursele financiare primite de la Compania Națională “Loteria Română” S.A au suplimentat efortul constant al specialiștilor P.A.V.E.L. din ultimii 28 de ani, pentru sprijinirea copiilor și a tinerilor cu diagnostic oncologic, precum și a părinții lor.

citeste stirea »
"Macii Roșii - Sărbătoarea verii la Asociația P.A.V.E.L." - 5 iulie 2024
2024-06-21

 Afis Macii Rosii

Dragi prieteni și colaboratori!

În prima săptămână a lunii iulie, tradiționalul eveniment de suflet al Asociației P.A.V.E.L. - "Macii Roșii - Sărbătoarea verii" va fi organizat de noi și de partenerii noștri pentru copiii, părinții și adulții internați în Institutul Oncologic ”Prof. Dr. Alex. Trestioreanu” București.  Evenimentul va avea loc în curtea Institutului Oncologic București, în data de 5 iulie 2024, în intervalul  orar 17.00 - 21.00, și va include momente artistice pentru copii, părinți și adulți, ateliere de relaxare și divertisment, vom avea preparate culinare delicioase, sucuri naturale și multe alte surprize.

Invitaţii speciali ai evenimentului sunt copiii cu diagnostic oncologic şi părinţii acestora, aflaţi în evidența Institutului Oncologic "Prof. Dr. Alex. Trestioreanu" şi a Institutului Clinic Fundeni.

citeste stirea »
Asociația P.A.V.E.L. anunță încheierea cu succes a proiectului „Acces la servicii sociale integrate pentru copiii cu cancer”
2024-02-02

   

Asociația P.A.V.E.L. anunță încheierea cu succes a proiectului

Acces la servicii sociale integrate pentru copiii cu cancer”

București, 30 ianuarie 2024 - Asociația P.A.V.E.L. – asociația părinților care au copii bolnavi de cancer, a derulat în cursul anului 2023, cu sprijin financiar din partea Fundației United Way România, al patrulea an al proiectului „Acces la servicii sociale integrate pentru copiii cu cancer”. Scopul proiectului a fost creșterea speranței de viață a pacienților cu cancer, copii și tineri, prin informare și prin oferirea unor servicii complexe socio-psiho-educaționale, complementare celor medicale. Accesibilitatea la serviciile medicale de bază a crescut, iar pacienții și însoțitorii lor și-au îmbunătățit capacitatea psihoemoțională de a face față bolii și problemelor pe care aceasta le implică.

Beneficiarii acestui proiect au fost 747 copii şi tineri diagnosticaţi cu o afecțiune oncologică, cu vârste cuprinse între 0 și 26 ani, pacienţi ai Institutului Oncologic „Prof. Dr. Alexandru Trestioreanu” Bucureşti şi ai Institutului Clinic Fundeni (secţiile de oncopediatrie și hematologie pediatrică).

citeste stirea »
310 de copii și tineri și-au continuat școala, în ciuda spitalizării, datorită susținerii primite în cadrul proiectului Școala de Spital - Școala pentru toți
2022-02-13

Logo BRD           Logo PAVEL

Asociatia P.A.V.E.L. – asociația părinților care au copii bolnavi de cancer a asigurat, pentru 310 copii și adolescenți, accesul la educație pe durata spitalizării lor continue sau ambulatorie în 3 clinici oncologice din București, în cadrul proiectului Școala de Spital – Școala pentru Toți. În cadrul acestui program a fost de asemenea facilitată reintegrarea socială și educațională pentru 310 de copii/ adolescenți, care vor putea astfel continua/ reîncepe procesul educațional în școala de domiciliu. În plus, aproximativ 300  părinți/aparținători au fost susținuți și implicați în procesul continuu al educației copiilor și adolescenților cu cerințe educaționale speciale.

citeste stirea »
Vezi aici toate stirile »

Cum puteti ajuta altfel?

1. Puteti solicita, contra unor donatii, diverse obiecte realizate de copii si parinti in cadrul atelierului de art terapie sau donate de diversi sustinatori ai Asociatiei P.A.V.E.L.. Aceste obiecte le puteti gasi pe site-ul organizatiei noastre, numit Magazin PAVEL (vedeti la rubrica SHOP)

2. Puteti dona si d-voastra diverse obiecte deosebite ce le putem pune in Magazinul PAVEL spre a fi achizitionate de public.

3. Puteti crea diverse mici obiecte hand-made, ca: podoabe, martisoare, felicitari, ornamente diverse pentru diverse momente ale anului,... - obiecte pe care apoi sa le oferiti pentru Magazinul PAVEL sau pentru alte targuri unde PAVEL este invitat.

4. Donatiile in produse
Ajutorul in obiecte poate fi sub orice forma: medicamente necesare in tratamentul cancerului, alimente, fructe, dulciuri sau jucarii pentru copii, aparatura medicala, materiale de birou, materiale de informare, carti sau reviste de specialitate, precum si alte obiecte sau materiale ce pot imbunatati conditiile din Casa PAVEL si din spitale.

5. Companiile sunt invitate sa doneze de 2 sau 3 ori/saptamana iaurturi cu fructe, fructe, biscuiti - alimente care ar suplimenta hrana copiilor bolnavi in perioada de spitalizare.

6. Ca persoane particulare, puteti face prajituri bune, de casa, dar si dietetice pentru mai multi copii, prajituri pe care le puteti aduce de sarbatori sau la diverse evenimente pe care le organizam, dar si saptamanal - daca va doriti. La fel puteti face compoturi pentru unii copii sau cate o salata sau o supa proaspata si buna! Daca doriti sa ajutati astfel, va rugam luati legatura cu noi. Nici nu stiti ce fericiti vor fi si ce bine le va face!

Mai jos aveti mai multe informatii despre regimul copiilor bolnavi.

7. Puteti dona 'ziua dumneavoastra', asta insemnand sa-i rugati pe colegi, rude si prieteni ca banii ce i-ar fi cheltuit pentru cadourile pentru dumneavoastra sa fie donati mai multor copii bolnavi. Pentru acest scop, puteti utiliza tot platforma Galantom (http://pavel.galantom.ro/) si site-urile de socializare.

8. Puteti organiza diverse evenimente caritabile: concerte caritabile, puteti participa la diverse maratoane, concursuri, ascensiuni si sa mobilizati publicul sa doneze pentru cauza copiilor bolnavi (prin Asociatia P.A.V.E.L.) - cauza pe care d-voastra o sustineti. Platforma Galantom, unde este prezenta si organizatia noastra cu mai multe cauze este un loc bun pentru a prezenta evenimentul pe care il organizati sau la care participati si tot acolo se pot face donatii: http://pavel.galantom.ro/

9. Puteti dona o casa la tara - daca aveti si nu aveti ce face cu ea, intr-o zona de deal, frumoasa, daca casa are mai multe camere si teren mai mult (gradina si livada) - cu scopul de-a o transforma intr-un loc de odihna pentru copiii bolavi si supravietuitori si parintii lor.

10. Puteti lasa prin testament o suma de bani sau o proprietate sau sa le donati in timpul vietii - pentru a sprijini astfel activitatile organizatiei pentru copiii bolnavi.

11. Daca aveti o pensiune sau un hotel intr-o zona aerisita, frumoasa, in timpul verii puteti oferi o saptamana de vacanta gratuita unui grup de 30 -35 de copii, tineri bolnavi si parinti. Asteptam  oferte si din partea unor manastiri, care au posibilitatea de gazduire.

12. Felicitari si suporturi de pahare cu desene ale copiilor
Puteti ajuta si cumparand felicitari (tiparite de catre Asociatia P.A.V.E.L.) cu desene realizate de copii romani bolnavi de cancer. Le puteti descoperi la rubrica SHOP  a acestui site sau pe Facebook, pe pagina noastra Magazin PAVEL (https://www.facebook.com/MagazinPavel). La fel, putem face si suporturi de pahare infrumusesate tot cu desenele copiilor (seturi de 4 sau de 6).
Pentru aceasta puteti trimite comanda catre Asociatia P.A.V.E.L., prin e-mail, fax sau posta.

13. Puteti voluntaria alaturi de echipa noastra si alaturi de copiii bolnavi (si direct alaturi de noi: mergand la camera de joaca sau alaturandu-va echipei Scolii de Spital, sau organizand evenimente, sau ajutandu-ne ca fundraiser, sau facand munca de secretariat, ...... , dar si la distanta: cu traduceri, cu mediatizare, cu lucrari grafice,...)

14. Suport direct
Daca doriti, Asociatia P.A.V.E.L. va poate prezenta un copil bolnav de cancer, leucemie sau o forma de anemie grava pe care il puteti sprijini direct sub diverse forme. Il puteti ajuta cu produse diverse (ce se pot oferi direct in perioada spitalizarii sau pot fi trimise prin posta, acasa), sau cu bani, sau vizitandu-l unoeri la spital!

Pentru aceasta va rugam sa citi urmatoarele recomandari:

ACORDAREA DE AJUTOR COPIILOR CU CANCER SAU LEUCEMII – RECOMANDARI

Din experienta celor 12 ani de activitate a Asociatiei P.A.V.E.L. precum si din observatiile si sfaturile primite de la personalul medical de-a lungul timpului va impartasim cateva recomandari pe care noi si voluntarii nostri ne straduim sa le respectam.
Credem ca este utila pentru intelegerea acestor recomandari, legat de sectiile de oncologie pediatrica sau hematologie (sectie destinata exclusive tratarii leucemiilor si anemiilor grave) o scurta informare despre aceste sectii de spital:
- sectia de oncopediatrie din Institutul Oncologic “Prof.Dr.Alexandru Trestioreanu”, de pe sos.Fundeni precum si sectia de oncopediatrie a spitalului Marie-Curie Sklodowska (Budimex) au o capacitate in jur de 40-50 de paturi, ocupate in medie de 25-30 de pacienti. Numarul copiilor si tinerilor internati variaza, majoritatea pacientilor avand de-a lungul a cativa ani, perioade lungi de internare pentru tratament.
Ambele sectii sunt organizate sub forma a mici saloane de cate 3-4 paturi. Fiecare pacient beneficiaza de un mic dulapior, tip noptiera, cu 3-4 sertare, langa pat si are acces la un frigider comun. Nu exista alte spatii de depozitare a unor lucruri personale, chiar daca internarea este de lunga durata. Spatiul dintre paturi este minim, permitand doar trecerea printre ele.
- sectia de hematologie pediatrica a Spitalului Clinic Fundeni, unde se afla si o sectie pentru transplant medular, are capacitate de 200 de paturi, ocupate in medie de 120-150 pacienti, copii, tineri si adulti cu boli hematologice de tipul anemiilor grave, leucemii sau boli rare. Sunt saloane cu 3-4 pana la 8 paturi, cu noptiere la fiecare pat si frigider comun.
Aceste sectii de spital sunt cele care necesita cea mai mare protectie privind riscul contactarii unor infectii. Pacientii copii sau adulti, diagnosticati cu boli oncologice (cancere, leucemii) fac tratamente care combina: chimioterapie (citostatice), radioterapie (iradierea locala) si interventii chirurgicale de extirpare a tumorilor, in unele – cazuri transplant. Atat chimioterapia cat si radioterapia au, pe langa rolul principal de distrugere a celulelor canceroase, efectul secundar de scadere in sange a celulelor albe-leucocitele, responsabile de lupta impotriva infectiilor. Este prima cauza, nu si singura, pentru care copiii, tinerii si adultii care fac aceste tratamente pot contacta orice infectie virala, microbiana daca vin in contact cu o sursa de infectare ( locuri sau obiecte neigienizate corespunzator, persoane care au o viroza sau o infectie transmisibila de care, poate, nici nu stiu). Raceala,viroze respiratorii, gripa, boli contagioase precum pojar, rujeola, varicela, hepatita,sau infectii micotice, prezinta riscuri mari pentru acesti bolnavi, complicatiile de lunga durata conducand si la intreruperea tratamentelor pentru cancer sau leucemie.
Aceasta prezentare sumara este facuta cu scopul de a inlesni intelegerea, in acest context, a recomandarilor pe care le sugeram in continuare:

Vizita in spital:

Fiti siguri ca nu aveti nici o afectiune transmisibila, nici un inceput de raceala, nici nu ati fost recent intr-o situatie cu risc de a contacta o boala transmisibila
- Limitati numarul celor care vor intra in sectie la maxim 2-3 persoane
- Solicitati acordul personalului medical prezent in sectie pentru vizitarea copiilor, discutati cu asistentele medicale legat de un caz sau altul pentru a afla recomandarile lor
- Normal, pentru pastrarea igienei si curateniei, intr-o astfel de sectie se intra cu halat si papuci speciali; sectia oncopediatrie IOB are la intrare aceste obiecte de protectie, pentru celelalte sectii din alte spitale, este bine sa intrebati personalul medical
- Nu uitati ca atunci cand vizitati un copil, un parinte in salon cu el se afla cel putin inca unul ! nu-l ignorati, adresati-i cateva vorbe bune, intrebati daca are nevoie de vreun ajutor; multi oameni simpli vor raspunde ca e un ajutor si doar o urare de sanatate.
Obiecte de imbracaminte, jucarii:
Daca decideti sa ajutati cu obiecte de imbracaminte un copil, un tanar internat si parintele insotitor este bine sa luati in considerare informatiile referitoare la spatiull mic pe care il au la dispozitie pe perioada internarii. Este foarte util contactul direct, in timp, cu parintele pentru a afla exact care sunt nevoile lor.
Sunt multe cazuri sociale care au nevoie de un astfel de ajutor, dar in spital nu au spatiu pentru depozitarea unor sacose sau bagaje mari. Din pacate, nici organizatia noastra nu are spatiu de depozitare decat pentru un volum foarte mic de lucruri, spatiile care ne sunt puse la dispozitie de spitale avand o destinatie precisa (ex: camera de joaca pentru copii deservita de asistentele angajate de asociatie, centru de consiliere) De aceea, putem tine doar temporar lucruri si intr-o cantitate relativ redusa. Cel mai potrivit este ca lucrurile donate sa fie daruite la plecarea familiei din spital, sau expediate, de comun acord cu familia, la adresa locativa a acesteia.
Evident, ca toate obiectele de imbracaminte trebuie sa fie recent igienizate, foarte curate si in stare buna.

Obiecte utile pe perioada spitalizarii:
- pijamale, sosete, papuci – recomandabil sa fie noi
- bluze si pantaloni gen trening
- tricouri
- obiecte pentru igiena: prosop, sapun, pasta de dinti, alcool sanitar
- pampers si servetele umede, in cazul copiilor mici si a unor copii mai mari, aflati in situatii extreme
- hartie igienica, servetele, uneori detergent
Jucarii:
Functie de varsta, copiii au diverse preferinte. Jocurile cele mai appreciate de copii sunt de tipul puzzle, leggo, jocuri cu piese de construit, jocuri pentru mai multi copii, playere cu CD-uri, DVD-uri, care sa le ocupe timpul si sa le solicite atentia sau creativitatea, carti de citit - potrivite varstei lor (pentru cei mici cu ilustratii frumoase),..
Cartile de colorat, culori carioca, blocuri de desen, cate o masinuta, o papusa care sa poata fi imbracata, pieptanata, dar cel mai mult jocurile pe care ei isi exprima dorinta de a le primi, sunt un mod de a le face o bucurie, evitand incarcarea salonului de spital cu prea multe jucarii.


ALIMENTE:
Prima recomandare este sa fie discutat cu o asistenta medicala de la sectia unde este internat copilul, despre situatia medicala a copilului sau a tanarului si ce dieta trebuie sa respecte. Pe parcursul tratamentului dieta poate sa difere, functie de efectele secundare ale tratamentului, de starea copilului.
Un aspect important este faptul ca parintele insotitor, de cele mai multe ori mama, nu primeste alimente de la spital. Sunt foarte multe situatiile in care, datorita distantei mari fata de casa, nu pot primi alimente aduse de familie. Sunt iarasi multe situatii in care nu au nici bani sa-si cumpere alimente de la magazinele din jurul spitalului. De asemenea, sunt multe situatii in care familia copilului bolnav are mai multi copiii acasa si venituri foarte modeste, si de aceea, ajutorul (material sau financiar) se poate extinde si catre cei de acasa; sau familia are dificultati in a – si plati transportul intre casa si spital sau in a acoperi costurile unor examinari medicale (RMN,…) si de aceea, are nevoie de ajutor .
Astfel de foarte multe ori atat copilul cat si mama poate avea nevoie de ajutorul nostru.
Din multitudinea de recomandari existente referitor la alimentatia celor bolnavi de cancer si leucemie, fara pretentia de a acoperi aceasta tema, noi incercam sa tinem seama de:

ALIMENTE INTERZISE:
NU
- alimente care contin conservanti de ex: supe instant, conserve, compoturi conservate, sucuri
- mezeluri, afumaturi, alimente cu multe condimente
- produse de tip fast-food, pizza…
- produse cu multa sare – snacks, alune…
- bauturi acidulate, fanta, cola, pepsi,…..
- dulciuri cu mult zahar
- ciocolata, cacao
- alimente cu continut mare de grasime, carne grasa, slanina, smantana
- alimente preparate prin prajire

ALIMENTE RECOMANDATE:
DA
- meniuri cu aport mare de legume, cu preparare termica redusa ( preferabil in abur) si cantitati mici de carne – pui, peste, la gratar, fiert, sau la cuptor
- ficat de pui foarte bine preparat, nu prajit
- piureuri de legume
- branza proaspata degresata, iaurt cu continut redus de grasime
- mamaliga cu branza proaspata
- oua fierte tare sau adugate in supe si ciorbe
- cereale, orez, paste fainoase
- compot de casa, preferabil de mere
- fructe: mere, banana, nu se recomanda fructe crude in timpul chimioterapiei – mere coapte
- prajituri de casa cu fructe – fara crème, fara mult unt
- chec fara cacao, fara multa grasime
Sunt foarte multe recomandari generale dar si specifice referitor la regimul alimentar, functie de starea si de evolutia din timpul tratamentului . Cea mai sigura modalitate de a ajuta cu alimente este sa urmati indicatiile specifice pe care le-a primit parintele de la personalul medical.
De-a lungul anilor de prezenta in spital in aceste sectii am remarcat aspecte care tin de convietuirea celor internati aici, fortati de imprejurari sa traiasca luni intregi intr-un tip de comunitate mica, caracterizata doar de suferinta, izolata de lumea din care vin. Stresului emotional provocat de boala copilului si situatia particulara a fiecaruia, se adauga si stresul izolarii intr-un grup, cel din spital, in care integrarea, comunicarea, armonia ridica de multe ori mari probleme. Sunt oameni care provin din medii sociale aflate de multe ori la poluri opuse, cu nivel de educatie diferit, oameni care vin fiecare cu bagajul de bune si rele de-acasa si care, de multe ori nu gasesc intelegerea celor din jur, nu stiu si nu pot sa se adapteze.
Legat de aceste aspecte, pe care noi incercam sa le facem cunoscute psihologilor cu care colaboram, pentru ca interventia in situatii critice sa vina de la o persoana cu competente, dorim sa facem cateva sugestii.
Incercati sa preveniti situatiile care pot lua aspect de discriminare, la acordarea ajutorului direct in sectia de spital. Dupa plecarea dumneavoastra pot ramane doi parinti mai linistiti si alti cinci cu mai multe lacrimi in ochi. Actionati cu discretie si solicitati discretie parintelui care a gasit in afara mai multa intelegere si suport decat ceilalti, referitor la faptul ca i s-au deschis conturi, i s-au cumparat obiecte care-i vor fi trimise acasa, poate va fi ajutat sa plece in strainatate.
Multe situatii tensionate intre cei internati in aceeasi sectie pleaca de la relatarea gresita a simpatiei si compasiunii primite, generand in perceptia celorlalti gandul ca sunt discriminati dintr-un motiv sau altul. Sa incercam prin abordarea noastra sa mentinem minimul de armonie in mica lor comunitate.
Evident ca fiecare caz in parte are nevoie de un anume fel de implicare, diferit de nevoile altuia. Evident ca de fiecare data un caz ne va impresiona, pe fiecare dintre noi, mai mult decat altul si ca in spatiul public, reactia va fi diferita. Asta nu exclude sa fim atenti la felul in care intervenim direct in locul in care ei sunt impreuna, in sectia de spital.
Organizatia noastra poate raspunde intrebarilor dumneavoastra pentru lamuririle pe care le considerati necesare. Gasiti multe date, informatii, modalitati de contact, de donatie pe site-ul oficial : www.asociatiapavel.ro
Cu ocazia sarbatorilor (Craciun, 15 februarie – Ziua Internationala a Copilului cu Cancer, Paste, 1 iunie si zile de nastere ale copiilor internati), echipa Asociatiei P.A.V.E.L. organizeaza diverse evenimente pentru copii, oferindu-le totodata si daruri (jucarii frumoase, jocuri pentru adolescenti si tineri, carti, CD sau DVD- uri cu muzica si filme potrivite pentru varsta lor, alte cadouri cu articole mici de imbracaminte, fructe si cateva dulciuri, mici cadouri pentru mamele care ii insotesc.
Cum in astfel de ocazii in cele trei sectii de oncopediatrie si hematologie din Bucuresti sunt intre 150 si 200 de copii si tineri (pana in 25 de ani), solicitam in toate directiile ajutor pentru aceste evenimente. In restul anului, organizatia este prezenta zilnic in cele trei sectii de spital prin personalul specializat angajat si prin voluntari, actionand dupa caz conform cu programele pe care ne putem permite sa le sustinem.


Va multumim! PENTRU CA STITI, PUTETI SA AJUTATI !

Evenimente
  Iulie 2024
Lu Ma Mi Jo Vi Sa Du
01 02 03 04 05 06 07
08 09 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 01 02 03 04
05 06 07 08 09 10 11
calendar evenimente
Ne gasesti:
DONATII

Puteti dona astfel:

- on line, puteti dona accesand link-ul:

sau prin

               

- directionand pana la 3,5 % din impozitul pe venit catre Asociatia P.A.V.E.L. (cu FORMULAR 230) pana la 25 mai 2024.
- directionand 20% din impozitul pe profit al unei companiei, impozit pe care il datoreaza Statului catre Asociatia P.A.V.E.L. (prin CONTRACT DE SPONSORIZARE)
- in conturile Asociatiei P.A.V.E.L., conturi afisate pe site-ul www.asociatiapavel.ro.
- prin voluntariat
- implicandu-va in proiectele sau campaniile sustinute de Asociatia P.A.V.E.L.

Click aici
Directionarea a 20% din impozitul pe profit

Directionarea a 20% din impozitul pe profit se face prin CONTRACT DE SPONSORIZARE intre companie si Asociatia P.A.V.E.L., pentru a sustine proiectele sau programele Asociatiei P.A.V.E.L. sau un copil sau tanar bolnav de cancer.
Avantaje:
1. Nu va costa nimic.
2. Companiile detin controlul fondurilor, transparenta.
3. Companiile pot influenta gestionarea fondurilor.
Ajutati Asociatia P.A.V.E.L. semnand un contract de sponsorizare trimestrial si astfel directionati 20% din impozitul pe profit datorat Statului catre copiii bolnavi de cancer din România.
Puteti decide cum pot fi investiti banii d-voastra! Puteti face diferenta! Aveti un cuvant de spus!

Click aici
Centru de Resurse si Servicii P.A.V.E.L.

Centrul de Resurse si Servicii P.A.V.E.L. a fost infiintat in anul 2007.

Obiectivul Centrului de Resurse si Servicii PAVEL il constituie ajutarea familiilor cu copii bolnavi de cancer, leucemie sau anemii grave, prin oferirea gratuita de servicii de informare, suport si consiliere psiho-sociala, terapie prin joc si arta, kinetoterapie si terapie Snoezellen, gazduirea gratuita a unui parinte cu sau fara copil - in perioada de tratament a copilului in Bucuresti, TelVerde (Cancer Helpline 0 800 800 421), organizarea de evenimente pentru copii si tineri in si in afara spitalelor,..

Click aici
Parteneri:
Sponsori: