Directionarea a 20% din impozitul pe profit
(Deductibilitatea cheltuielilor de sponsorizare si mecenat, in cazul firmelor, din impozitul pe profit)
Directionarea a 20% din impozitul pe profit se face prin Contract de sponsorizare intre companie si Asociatia P.A.V.E.L., pentru a sustine proiectele / programele Asociatiei P.A.V.E.L. sau un copil sau tanar bolnav de cancer
Operatiunile de sponsorizare si mecenat sunt reglementate prin Legea 32/1994, cu modificarile si completarile ulterioare, iar tratamentul fiscal al acestora sub aspectul deductibilitati si taxei pe valoarea adaugata pentru operatiunile constand in acordarea de bunuri, executarea de lucari sau prestarea de servicii, este reglementat de Lega 571/2003 privind Codul fiscal al Romaniei.
Tratamentul fiscal al cheltuielilor de sponsorizare este prevazut in Legea 571/2003 si HG 44/2004 cu modificarile si completarile ulterioare, sub aspectul deductibilitatii si taxei pe valoarea adaugata, astfel:
"Contribuabilii care efectueaza sponsorizari si/sau acte de mecenat, potrivit prevederilor Legii nr. 32/1994 privind sponsorizarea, cu modificarile ulterioare, si ale Legii bibliotecilor nr. 334/2002, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cei care acorda burse private, potrivit legii, scad din impozitul pe profit datorat sumele aferente, daca totalul acestor cheltuieli indeplineste cumulativ urmatoarele conditii:
1. sunt in limita a 3 la mie din cifra de afaceri;
2. nu depasesc mai mult de 20% din impozitul pe profit datorat.
Astfel, pot merge:
- 80% catre stat
- 20% catre proiectele Asociatiei P.A.V.E.L., in beneficial copiilor si tinerilor bolnavi de cancer
Precizari:
• Sponsorizarea trebuie sa fie inregistrata in contabilitate in anul pentru care se face plata impozitului (anul anterior momentului platii efective)
• O firma are dreptul sa acorde sponsorizari si peste limitele mentionate mai sus, dar pentru suma ce depaseste limita indicata se plateste impozit pe profit
• „In ceea ce priveste sponsorizarea, prevederile art.31 alin.(4)-(5) din Legea nr.571/2003 privind Codul Fiscal sunt aplicabile tuturor contribuabililor pl?titori de impozit pe profit, indiferent de sursele din care acestia realizeaza veniturile, din Romania sau din strainatate ”.
Cum se procedeaza?
Incheind un contract de sponsorizare cu Asociatia P.A.V.E.L. Puteti sprijini actiunile si programele Asociatiei P.A.V.E.L. semnand acest contract de sponsorizare trimestrial si astfel veti directiona 20% din impozitul pe profit datorat Statului catre copiii bolnavi de cancer. Aveti informatii si aici:
Reflectarea in contabilitate a operatiunilor de sponsorizare
Reflectarea in contabilitate a operatiunilor de sponsorizare prin acordarea de numerar cash sau virament bancar.
6582 = %
"Donatii si subventii acordate"
531 (acordarea de numerar)
"Casa"
512 (virament bancar)
"Conturi curente la banci"
Exemplu de calcul
CA (total venituri) = 100.000 lei
Cheltuilei = 80.000 lei
__________________________
Profit brut = 20.000 lei
Impozit aferent acestui profit (16%) = 3200 lei
3 la mie din CA = 300 lei
20% din imp = 640Â lei
Deci se poate dona suma de 300 lei
In contabilitate va aparea asa:
CA (total venituri ) = 100.000 lei
Cheltuieli totale
(inclusiv sponsorizarea ) = 80.300 lei
________________________________
Profit impozabil = 19.700 lei + 300 lei (readaugam cei 300 pe care i-am scazut mai sus din venituri) = 20.000 lei (ajungem deci la acelasi profit pe care l-am fi avut daca nu donam nimic)
Impozit 16% = 3200 lei
Din acest impozit se scad cei 300 lei acordati pt sponsorizare si se vireaza la stat 2900 lei
SPONSORIZARII, DESI ESTE O CHELTUIALA NEDEDUCTIBILA, NU I SE APLICA IMPOZIT 16%.
SPONSORIZAREA ESTE TOTAL DEDUCTIBILA DIN IMPOZIT, DACA SE INCADREAZA IN LIMITELE IMPUSE DE CODUL FISCAL (sa nu fie mai mare 3 la mie din CA, si de 20% din impozit)
Avantaje:
1. Nu costa nimic.
2. Companiile detin controlul fondurilor, transparenta.
3. Companiile pot influenta gestionarea fondurilor.
Ajutati Asociatia P.A.V.E.L. semnand un contract de sponsorizare trimestrial si astfel directionati 20% din impozitul pe profit datorat Statului catre copiii bolnavi de cancer din România.
Puteti decide cum pot fi investiti banii d-voastra! Nu lasati statul sa administreze aceste fonduri in locul d-voastra! Legislatia va permite sa va implicati! Puteti face diferenta! Aveti un cuvant de spus!